Jan 21, 2019, 17:40
Ορθοπαιδικό Ιατρείο Αθλητικών κακώσεων Ιασώ Παίδων

Ορθοπαιδικό Ιατρείο Αθλητικών κακώσεων Ιασώ Παίδων

Την τελευταία 10ετία ο συνολικός αριθμός των παιδιών και εφήβων που ασχολούνται με τα sports ολοένα και αυξάνεται, όπου γενικά “υπερέχουν” τα αγόρια (66%) συγκριτικά με τα κορίτσια (34%). 

Πρόσφατες απόψεις είναι, ότι η ευρύτερη συμμετοχή σε οργανωμένες ακαδημίες και στα διάφορα αθλήματα, ξεκινάει από νεαρώτερες ηλικές σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Συμμετοχή σε οργανωμένες ακαδημίες δεν εξασφαλίζει οτι το παιδί θα βελτιώσει την πειθαρχία του, την δύναμη και αντοχή του ώστε να περιορισθεί αρχικά ο κίνδυνος τραυματισμού και με απώτερο στόχο την καλή υγεία δια βίου.

Υπάρχει πλέον τεκμηριωμένη γνώση ότι η ενσωμάτωση διαφόρων βασικών ασκήσεων στα διάφορα προγράμματα ενδυνάμωσης και προετοιμασίας του σώματος του παιδιού και του εφήβου, μπορεί να αυξήσουν τόσο την φυσική κατάσταση όσο και τον βαθμό επιδεξιότητας και μυϊκής ισχύος ώστε να είναι ωφέλιμα και στην μετά εφηβική ηλικία. 

Επιπλέον, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζει ο κάθε γονέας, προπονητής, γυμναστής, γιατρός, το παιδί και ο έφηβος αθλητής, αλλά και ο συμμετέχων ενήλικας στα διάφορα αθλήματα είναι ότι η ενσωμάτωση ειδικών προγραμμάτων εκπαίδευσης και νευρομυϊκής συναρμογής, καθώς και η βελτίωση της επιδεξιότητας στο συγκεκριμένο άθλημα, είναι πιο πιθανό να έχει ευεργετική επίδραση και για μεγάλο χρονικό διάστημα στον αθλούμενο, με αποτέλεσμα μείωση τραυματισμών. 

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει ο αρμόδιος προπονητής να εστιάσει στην ανάπτυξη προγραμμάτων κινητικής επιδεξιοότητας και νευρομυϊκής συναρμογής, παρά στην επαύξηση της επίδοσης του παιδιού. Η εκπαίδευση της νευρομυϊκής συναρμογής διατηρείται κατά την φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου, βελτιώνει την κινηματική κορμού και άκρων, περιορίζει τον κίνδυνο τραυματισμών και προμηθεύει φυσιολογική εξέλιξη στην υγεία των παιδιών μας ακόμα και όταν γίνουν ώριμοι ενήλικες.

Αποφασίσαμε λοιπόν με τους συνεργάτες μου να δημιουργήσουμε ένα εξειδικευμένο ιατρείο που θα πλαισιωθεί με ειδικούς στον τομέα της Υγείας και Άσκησης. 

Ο σκοπός δημιουργίας του Ορθοπαιδικού Ιατρείου Αθλητικών Κακώσεων, εστιάζεται στην αναγνώριση, αντιμετώπιση, πρόληψη κακώσεων και προβλημάτων που σχετίζονται με τα sports. Στόχος μας είναι η εκπαίδευση του νεαρού αθλητή, των γονέων του και των προπονητών του στην πρόληψη τραυματισμών και η προσφορά της ορθότερης φροντίδας εάν τυχόν συμβεί. 

Η κατεύθυνσή μας είναι η ποιοτική και καινοτόμος φροντίδα στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε παιδιά και εφήβους, ώστε να είναι ασφαλή, υγειή και χαρούμενα στο “άθλημα – παιχνίδι” που “υπηρετούν”.

Η πρόληψη και η κατάλληλη εκπαίδευση, αποτελεί τη βάση του προγράμματός μας, ώστε ο μικρός αθλητής να κατανοήσει την κατάστασή του και να επιστρέψει με ασφάλεια στο άθλημά του. Σε συνδυασμό με τους Ειδικούς Παιδοορθοπαιδικούς συναδέλφους, θα μπορέσουμε να παράσχουμε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στις νεαρές ηλικίες αθλητών. 

Στο Ιατρείο μας υπάρχει εξιδείκευση στην διάγνωση και θεραπεία ενός ευρέος φάσματος μυοσκελετικών κακώσεων που περιλαμβάνουν:

  • Διαστρέμματα συνδέσμων (sprains and strains)
  • Κακώσεις υπέρχρησης (Overuse injuries)
  • Τενοντίτιδες
  • ήξεις συνδέσμων (ρήξη ΠΧΣ, ΟΧΣ)
  • Εξαρθρήματα επιγονατίδας
  • Ρήξεις μηνίσκων (δισκοειδής μηνίσκος κ.α.)
  • Πόνος οσφύος (back pain)
  • Elbow/wrist pain
  • Hip pain/ injuries
  • Shoulder pain / dislocations

 

Επιπλέον με εφόδιο την αρθροσκοπική και ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, αντιμετωπίζουμε τραυματισμούς όπως ρήξεις μηνίσκων, δισκοειδής μηνίσκος, ρήξεις χιαστών συνδέσμων, αποσπαστικά κατάγματα κνημιαίων γληνών, οστεοχόνδρινες βλάβες, εξαρθρήματα ώμου και αποκατάσταση, υμενίτιδες, λήψη βιοψιών από τον αρθρικό υμένα σε ρευματολογικές καταστάσεις κ.α.. 

Λόγω του ότι πιστεύουμε οτι η καλύτερη θεραπεία μιας κάκωσης είναι η πρόληψη και η εκπαίδευση, σας ζητάμε να είστε δίπλα μας και στο παιδί σας επίσης ώστε να προωθήσουμε και να εκπαιδεύσουμε τις συνήθειες του “ασφαλούς παιχνιδιού” αποφεύγονατς τραυματισμούς.

 

Dr. Ανδρέας Καραγιάννης M.D. Ph.D.