08
Ιούλ

Cyclops Syndrome

Η συνδεσμοπλαστική του Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου στις ημέρες μας είναι μια από τις συχνότερες χειρουργικές επεμβάσεις, στην καθημερινή Ορθοπαιδική πρακτική και ιδιαίτερα σε Ορθοπαιδικούς Χειρουργούς που ασχολούνται με αθλητικές κακώσεις.

Κατά την διάρκεια της μετεγχειρητικής πορείας των ασθενών μας, είναι σαφές ότι όλα δεν πηγαίνουν καλά σε όλες τις περιπτώσεις των ασθενών μας. Ένα από τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε είναι η ανικανότητα των ασθενών μας να “τεντώσουν” πλήρως το γόνατο τους, παρά την σωστή χειρουργική τεχνική και την κατάλληλη τοποθέτηση του μοσχεύματος.

Η αρχική περιγραφή της βλάβης έγινε το 1990 από τους Jackson και  Schaefer, οι οποίοι παρατήρησαν την ανάπτυξη μιας ινώδους και ταυτόχρονα έντονα αγγειούμενης οζώδους διεργασίας, που προσομοιάζει με “μάτι” και   που προκαλούσε περιορισμό στην πλήρη έκταση του γόνατος. Αποτελεί την δεύτερη πλέον συχνή αιτία που προκαλεί απώλεια στην έκταση του γόνατος, κυρίως μετά από μια τυπική συνδεσμοπλαστική του προσθίου χιαστού συνδέσμου.

 

Η βλάβη βρίσκεται εμπρός ή εμπρός και εξωτερικά του μοσχεύματος του προσθίου χιαστού συνδέσμου, ενώ συνήθως υπάρχει μια σύνδεση με το μόσχευμα που έχουμε τοποθετήσει μέσω ενός μίσχου. Απαντάται περίπου σε ποσοστό 2.2% έως και 21% μετεγχειρητικά, με αποτέλεσμα την πρόσκρουσή της βλάβης μεταξύ  μεσοκονδύλιας εντομής και κνήμης και που έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ενός μηχανικού μπλόκ στις τελικές μοίρες της έκτασης του γόνατος.

Η διάγνωση βασίζεται στην κλινική εικόνα και στην μαγνητική τομογραφία στην οποία και υποβάλουμε τον/την ασθενή μας, τουλάχιστον μετά τον 4ο-5ο μετεγχειρητικό μήνα.

Ασθενείς με αυτό το πρόβλημα δεν έχουν την απαραίτητη υπερέκταση στο γόνατό τους, αισθάνονται μηχανικό μπλοκάρισμα και παρουσιάζουν ήπιο ύδραρθρο και υμενίτιδα μετά από σχετικά μικρή δραστηριότητα, παρά την φυσικοθεραπευτική τους “αγωγή”.

 

Είναι σημαντικό να υπάρχει στην διαφορική μας διάγνωση και σκέψη, ότι ο σχηματισμός του ματιού του κύκλωπα, είναι πιθανή αιτία που μας προκαλεί απώλεια στην έκταση του γόνατος, σε κάθε ασθενή μετά από ένα χειρουργείο συνδεσμοπλαστικής του προσθίου χιαστού συνδέσμου.

Η θεραπεία εκλογής είναι η αρθροσκοπική αφαίρεση της βλάβης και ο καθαρισμός του γόνατος (debridement).

 

Σαφώς μετά τον αρθροσκοπικό καθαρισμό ο ασθενής μας έχει μεγάλη βελτίωση, είναι σε θέση να βαδίσει με φόρτιση στο σκέλος του, άμεσα μτκ και να φθάσει στο τελικό και επιθυμητό αποτέλεσμα άμεσα, ανάλογα βέβαια με το χρονικό διάστημα της μετεγχειρητικής περιόδου που διανύει.