Αποτυχία Συνδεσμοπλαστικής Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου

ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ

Συνδεσμοπλαστική ΠΧΣ από 12 χρόνια, επανατραυματισμός γονάτου και ρήξη έσω μηνίσκου δίκην λαβής κάδου.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Αρθροσκοπική αφαίρεση του έσω μηνίσκου, μερική υμενεκτομή, debridement και χονδροπλαστική.

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ασθενής 50 χρόνων ο οποίος από 12 χρόνια λόγω τραυματισμού στο ποδόσφαιρο είχε υποστεί τραυματική ρήξη ΠΧΣ αριστερού γόνατος, υποβληθείς σε συνδεσμοπλαστική ΠΧΣ με αυτόλογο βιολογικό μόσχευμα επιγονατιδικού τένοντα και μερική έξω μερική μηνισκεκτομή. Έκτοτε όταν προσπάθησε περιστασιακά 4-5 φορές να παίξει ποδόσφαιρο πάντα είχε ενοχλήσεις και κριγμό στο χειρουργημένο γόνατο, ενώ ήταν σε θέση να κάνει jogging τρεις-τέσσερις φορές την εβδομάδα χωρίς προβλήματα. Από 10-ημέρου στην προσπάθεια να παίξει και πάλι ποδόσφαιρο σε μια στροφική κίνηση, υπέστη block στο γόνατο, ύδραρθρο και αδυναμία βάδισης.

Αυτό παρέμεινε για το επόμενο 2-ήμερο και ο ασθενής υπεβλήθη σε Μαγνητική Τομογραφία που παρουσιάζει ρήξη τύπου λαβής κάδου του έσω μηνίσκου, ενώ χαλαρότητα παρουσιάζει και ο ΠΧΣ.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Ο ασθενής υπεβλήθη σε αρθροσκοπική χειρουργική. Στην αρθροσκόπηση εκτός από την ρήξη του έσω μηνίσκου υπάρχει πλημμελής τοποθέτηση του μοσχεύματος του ΠΧΣ και χαλαρότητα του, καθώς και χόνδρινη βλάβη τύπου ΙΙΙ στον έσω μηριαίο κόνδυλο. Έγινε αφαίρεση του έσω μηνίσκου και χονδροπλαστική στον έσω μηριαίο κόνδυλο με shaving.

Μετεγχειρητικά ο ασθενής είχε φυσιολογική βάδιση σε 5 ημέρες, επέστρεψε στην εργασία του, ενώ από την πρώτη μτκ ημέρα άρχισε ισομετρική ενδυνάμωση του σκέλους και παθητική κίνηση στο γόνατο. Ο ασθενής από την 2η εβδομάδα άρχισε κολυμβητήριο, στατικό ποδήλατο χωρίς αντίσταση και ενδυνάμωση του σκέλους, ενώ είχε και φυσικοθεραπευτική βοήθεια 2-3 ημέρες την εβδομάδα. Από την 3η εβδομάδα άρχισε ισοτονική ενδυνάμωση του σκέλους και κύρια του δικεφάλου μηριαίου μυός, αρχίζοντας τρέξιμο μετά τον πρώτο μήνα.

Υ.Γ.: το περιστατικό παρουσιάζεται για να τονισθεί η σημασία της ρήξης του ΠΧΣ, αλλά και για να γίνει κατανοητό ότι είναι απαραίτητη η σωστή τοποθέτηση του μοσχεύματος και η γνώση από τον χειρουργό της τεχνικής.

Εικόνες ρήξης δίκην λαβής κάδου του έσω μηνίσκου αριστερού γόνατος.

Εικόνα υφολικής έσω μηνισκεκτομής και χόνδρινης βλάβης τύπου ΙΙ-ΙΙΙ στον έσω μηριαίο κόνδυλο.

Εικόνα συνδεσμοπλαστικής ΠΧΣ με αυτόλογο βιολογικό μόσχευμα επιγονατιδικού τένοντα, από 12-ετίας, και με ανοικτή τεχνική (χειρουργείο που έχει γίνει αλλαχού).

Εικόνα χονδροπλαστικής του έσω μηριαίου κονδύλου με shaving.