Covid 19

COVID-19

Γενικότητες :

Στόχος στην ενότητα αυτή είναι να ενημερωθούν οι ασθενείς με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς (AAOS, ACS, ESSKA) και με σκοπό το πέρασμα σε μια νέα, πρωτόγνωρη κατάσταση και καθημερινότητα για όλο τον πλανήτη μας. Υπάρχουν απόψεις που τρέχουν στην βιβλιογραφία και κάποιες αρχές  και περιορισμοί που πρέπει να τηρηθούν. Μέχρι τώρα και από τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου, υπάρχει κατευθυντήριος οδηγία και σύσταση  να διακοπούν οι εκτελέσεις «εκλεκτικών-χρονίων»  χειρουργείων, γεγονός που η πλειοψηφία των συναδέλφων χειρουργών πράττει.

Χειρουργεία επείγοντα που πρέπει να γίνουν μέσα στο πρώτο 6/ωρο (σύνδρομα διαμερίσματος, ανοικτά κατάγματα, ιππουριδική συνδρομή, σηπτική αρθρίτιδα, κ.α.), ή εντός 24-48 ωρών (κατάγματα ισχίου, κατάγματα μακρών οστών, κατάγματα κοτύλης, ασταθής σπονδυλική στήλη με προοδευτική επιδείνωση της νευρολογικής σημειολογίας του ασθενούς, κ.α.), εκτελούνται κανονικά σήμερα με τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Ο λόγος της ακύρωσης των «μη-επειγόντων» χειρουργείων,  όπως συνηθίζουμε να λέμε, είναι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε αναπνευστήρες ακόμη και από τις χειρουργικές αίθουσες,  να μειωθεί η χρήση παραγόντων του αίματος και να διατεθούν τα ανωτέρω  σε όσους το έχουν ανάγκη λόγω της πανδημίας και όλος ο «ωφέλιμος χώρος» και το προσωπικό να επικεντρωθεί στους  ασθενείς με COVID-19.  Το ανωτέρω  προκάλεσε  σαφή διαφοροποίηση στην ζωή πολλών ασθενών οι οποίοι είχαν προγραμματίσει να υποβληθούν σε μια εξειδικευμένη χειρουργική επέμβαση. Αυτό  άλλαξε με τις,  σωστές κατά την γνώμη μου απαγορεύσεις,  αλλά η αναμονή αυτή οδήγησε πολλούς από τους αναμένοντας την επέμβαση,   σε ανησυχία, απογοήτευση, επιδείνωση του άλγους, λήψη επιπλέον φαρμακευτικής αγωγής και λήψη δη οποιούχων.

Τα εξειδικευμένα- elective χειρουργεία αφορούν σε ένα ποσοστό 48% του κόστους ενός Νοσοκομείου, αλλά το ποσοστό των εσόδων από αυτά είναι σημαντικό  και επικερδές για το κάθε  Νοσοκομείο και το  σύστημα Υγείας.  Αφορούν σε ασθενείς με  «χρόνια προβλήματα», στους οποίους η επέμβαση μπορεί να καθυστερήσει, χωρίς όμως να δημιουργήσει πρόβλημα στον ασθενή και στο αποτέλεσμα της επέμβασης όταν θα γίνει. Επίσης καλό είναι ο πόνος και η λειτουργική εξασθένηση του ασθενούς από την καθυστέρηση της επέμβασης, να μην επηρεάσει την τελική έκβαση της επέμβασης. Τέτοιες επεμβάσεις είναι οι  αρθροπλαστικές γόνατος, ισχίου,και ώμου, οι  ρήξεις προσθίου και οπισθίου χιαστού συνδέσμου, οι ρήξεις μηνίσκων με μπλόκ στο γόνατο, η χρόνια ρήξη του τενοντίου στροφικού πετάλου, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, η τενοντίτιδα αγκώνα κλπ) και που ανέρχονται  ποσοστιαία στην USA στο σύνολο των επεμβάσεων σε  17-26%.

«Άνευ εξειδικευμένων ορθοπαιδικών χειρουργείων, ένα σύστημα υγείας είναι σε κίνδυνο να καταρρεύσει». Τρείς μήνες  χωρίς τέτοιου είδους  χειρουργεία προκαλεί μια μείωση εσόδων για  τα Νοσοκομεία άνω των 12,5%, ενώ το περιθώριο τους κυμαίνεται στο 1-3%, γεγονός που σαφώς αποτελεί πρόβλημα για το budget του κάθε Ιδρύματος, με σαφή μείωσή του, αλλά και συνοδά πολλαπλά προβλήματα όπως στην μισθοδοσία των  εργαζομένων  κλπ.

Η επανέναρξη των χειρουργείων  θα γίνει προοδευτικά και βαθμιαία τους επόμενους μήνες σε σχήμα “U” και όχι απότομα και γρήγορα “V”.

Χρήσιμες πληροφορίες για ασθενείς πρίν το χειρουργείο:

  • Παρά όλα τα μέτρα που θα παρθούν από την χειρουργική ομάδα και το Νοσοκομείο, ώστε να αποφευχθεί λοίμωξη με COVID-19, κατά το χειρουργείο και την νοσηλεία, ο κίνδυνος δεν αποφεύγεται στο 100%.
  • Υπάρχουν κίνδυνοι που μπορεί να επηρεάσουν την κατάσταση της υγείας των ασθενών, μετά από ένα χειρουργείο και ο ασθενής θα πρέπει να το καταλάβει και να το κατανοήσει, πρίν την εισαγωγή του και επιπλέον δεν θα πρέπει να αποκρύψει κάτι από το ιστορικό του, όσο ασήμαντο και να το θεωρεί. Ασθενής με βήχα, δύσπνοια, υπερθερμία, ρίγος, δυσκολία στην αναπνοή του, θα πρέπει να το αναφέρουν στον θεράποντα.
  • Ο ασθενής θα πρέπει στην εισαγωγή του ή ακόμη καλύτερα μια ημέρα πρίν την επέμβαση θα πρέπει να υποβάλεται σε έλεγχο (preoperative screening) για να εξασφαλίζεται ότι δεν είναι πάσχων από COVID-19 .
  • Ο ασθενής θα πρέπει να αναφέρει όλα τα συμπτώματα που μπορεί να έχει τις τελευταίες ημέρες πρίν αλλά και μετά το χειρουργείο. Θα πρέπει αναλυτικά να τα αναφέρει στο ιστορικό του και στην επικοινωνία με τον θεράποντα, ή τους συνεργάτες του και επίσης στον αναισθησιολόγο που θα τον αναλάβει. Η απόκρυψη συμπτωμάτων μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες, για τον/την ασθενή και βέβαια και για το Νοσοκομείο (προσωπικό ή και για άλλους ασθενείς).
  • Σε υποψία ή επιβεβαίωση ύπαρξης λοίμωξης με COVID-19, στον προεγχειρητικό έλεγχο, το χειρουργείο θα πρέπει να αναβάλλεται και ο ασθενής θα πρέπει να εκτιμηθεί από ειδικό.
  • Εφόσον όλα τα ανωτέρω τηρούνται και ο ασθενής συμφωνεί να νοσηλευθεί, η οργάνωση της νοσηλείας θα πρέπει να διέπεται από κάποιους υγειονομικούς κανόνες:

– Οι επισκέψεις στο Νοσοκομείο, από την Οικογένεια ή από φίλους,  απαγορεύονται ή πρακτικά περιορίζονται στο ελάχιστο. Παιδιά απαγορεύονται, εκτός και εάν πρόκειται για ασθενείς, που θα χειρουργηθούν.

– Ερωτήσεις και απορίες του ασθενούς μπορούν να γίνουν «δίκην τηλε’ι’ατρικής» σε διαβούλευση με τον θεράποντα, ώστε να περιορισθούν τα ραντεβού στα απόλυτα απαραίτητα.

-Ο χρόνος παραμονής στο Νοσοκομείο θα πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο αλλά και ασφαλές χρονικό διάστημα. Έτσι χειρουργεία που μπορεί να γίνονται χωρίς παραμονή του ασθενούς μας ή και με νοσηλεία μιας ημέρας, εγκυμονούν και λιγότερους κινδύνους.

– Προτείνεται η καθοδηγούμενη από τον θεράποντα, αποκατάσταση στο σπίτι, με οδηγίες, προγράμματα αποκατάστασης, εικόνες, videos και πιθανή επίβλεψη από έναν φυσικοθεραπευτή και μόνο, για το διάστημα που μπορεί να γίνει βέβαια αυτό.

Ο ασθενής θα πρέπει να συμφωνήσει πλήρως με τα ανωτέρω, να κατανοήσει την οργάνωση του χειρουργείου που τον αφορά, να ακολουθήσει όλους τους κανόνες, τόσο εντός του Νοσοκομείου αλλά και κατά την επιστροφή του στο σπίτι του (περιορισμός επαφών κλπ), σύμφωνα με την τρέχουσα επιστημονική άποψη για τον ιό.

-Τέλος καλό είναι οι ασθενείς που προσέρχονται για εξέταση στα ιατρεία ή νοσηλεία στο Νοσοκομείο, θα πρέπει εάν είναι δυνατόν να προσέρχονται μόνοι τους ή με ένα άτομο και μόνο, ιδιαίτερα όταν χρήζουν βοηθείας.

 

Ευχαριστούμε όλοι για την κατανόηση αλλά και την υπομονή σας.

 

Ελπίζουμε να παραμείνουμε όλοι γεροί για όσο χρόνο διαρκέσει η Πανδημία που μας ταλαιπωρεί,  να μπορέσουμε γρήγορα  να δώσουμε τα χέρια μας και να χαιρετήσουμε τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας όπως πρίν,  να γελάσουμε και να φαίνεται το στόμα μας , χωρίς τις μάσκες και να αγκαλιασθούμε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους, κάτι το οποίο ποτέ δεν περιμέναμε  ότι θα μας το στερήσει ένας αόρατος μικροοργανισμός.