Αρθροσκόπηση ισχίου

Η αρθροσκόπηση του ισχίου αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση με την οποία στοχεύουμε να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε μια ποικιλία προβλημάτων με “έδρα” την άρθρωση του ισχίου.

Η αρθροσκόπηση στο ισχίο εκτελείται από τουλάχιστον 20 χρόνια, όμως δεν είναι τόσο συχνή όπως στο γόνατο ή στον ώμο.

Κατά την διάρκειά της εισάγουμε το αρθροσκόπιο στο οποίο έχουμε προσαρμόσει οπτική, με γωνία 70ο στην άρθρωση του ισχίου, μέσω ειδικής “πύλης εισόδου”. Ήδη ο ασθενής έχει λάβει αναισθησία (γενική ή επισκληρίδιο) και έχει τοποθετηθεί στο ειδικό “τραπέζι” έλξης ώστε να προβούμε σε ήπια έλξη του σκέλους και να εισάγουμε υγρό στην άρθρωση και να διασπάσουμε το φαινόμενο κενού που υπάρχει στην άρθρωση. Στο σημείο αυτό γίνεται χρήση του ακτινοσκοπικού μηχανήματος. Μόλις το αρθροσκόπιο εισαχθεί στην άρθρωση με μία βελόνα και υπό άμεση όραση με την βοήθεια της κάμερας, δημιουργούμε την δεύτερη πύλη, που μας βοηθά στην είσοδο των εργαλείων μας ή και στην μεταφορά του αρθροσκοπίου επίσης στην πύλη αυτή για πληρέστερη απεικόνηση της άρθρωσης.
Λόγω των μικρών “πυλών εισόδου” και των εργαλειών που χρησιμοποιούμε (μήκους <1,0cm), σε σχέση με τις ανοικτές επεμβάσεις, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι μικρότερος ή ελάχιστος, δεν παρατηρούμε δυσκαμψία, ο χρόνος αποθεραπείας συγκριτικά με το εκάστοτς πρόβλημα είναι σύντομος, η παραμονή στο νοσοκομείο είναι 24 ώρες, αλλά και τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα από την επέμβαση είναι πολυ καλά.

Η διαδικασία αυτή εκτελείται σχολαστικά απο τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό Dr Ανδρέα Καραγιάννη MD, PhD, ο οποίος μαζί με την χειρουργική του ομάδα και τον συνεργάτη του κο Αθανάσιο Παπαβασιλείου, χρησιμοποιεί την πιο πρόσφατη αρθροσκοπική τεχνολογία, ώστε να αντιμετωπισθούν μια σειρά “παθήσεων και τραυματισμών στην περιοχή του ισχίου”.

Οι ενδείξεις για την αρθροσκόπηση του ισχίου είναι αρκετές και αφορούν σε προβλήματα που ο πόνος , η δυσκαμψία, η χωλότητα στην βάδιση παραμένουν παρά το πέρας ημερών ή μηνών μετά από έναν τραυματισμό, ή και μετά από μία πλημμελή διάγνωση.

Οι κύριες ενδείξεις για την αρθροσκόπηση του ισχίου είναι:

• Η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση (FAI = Femoroacetabular Impingement
• Βλαβες – ρήξεις του επιχειλίου χόνδρου (Pincer ή Cam ή μικτού τύπου) – (Labral tears)
• Αφαίρεση οστεοχόνδρινων ή χόνδρινων τεμαχιδιων (loose bodies)
• Ρήξη του στρογγυλου συνδέσμου
• Δυσπλασία και αστάθεια του ισχίου
• Θυλακίτιδα του ισχίου
• Συμφυτική θυλακίτιδα
• Φλεγμονή
• Επώδυνος ολική αρθροπλαστική του ισχίου
• Τενοντοπάθειες (ρήξη τενόντων, ή “σφικτός” τένων πχ λαγονοψοϊτης)

Προετοιμασία:

Μετά το επαρκές ιστορικό, την λεπτομερή κλινική εκτίμηση, τον απεικονιστικό έλεγχο με χρήση ακτινογραφίας, μαγνητικής τομογραφίας, τρισδιάστατης αξονικής τομογραφίας ή και μαγνητικής αρθρογραφίας στο “πάσχον” ισχίο, ο ασθενής έχει ολοκληρώσει την προεγχειρητική προετοιμασία του, οπότε θεωρούμε ότι ο έλεγος είναι επαρκής ώστε να εξασφαλιστεί μία ομαλή αρθροσκόπηση ισχίου, θέτοντας τις βάσεις για το βέλτιστο χειρουργικό αποτέλεσμα.

Πριν βέβαια ο ασθενής εισέλθει στο χειρουργικό τραπέζι, θα πρέπει να υποβληθεί επίσης σε έναν πλήρη εργατηριακό και καρδιολογικό έλεγχο, καθώς επίσης και σε αναισθησιολογική εκτίμηση από τους έμπειρους αναισθησιολόγους της ομάδας μας. Σκοπός μας είναι ο ντοπισμός τυχόν κινδύνων και να προσαρμοστεί το χειρουργικό μας πλάνο, στις ειδικές ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Ο ασθενής θα λάβει οδηγίες που αφορούν την φαρμακευτική του αγωγή καθώς και οδηγίες για σωστή διατροφική πρόσληψη με στόχο την προώθηση της επούλωσης του τραύματος. Ενημέρωση θα γίνει και για τους καπνιστές ασθενείς μας ώστε να μειώσεουν το κάπνισμα.

Αδρά τεχνικά σημεία της επέμβασης:

O ασθενής θα πρέπει να λάβει αναισθησία που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι “γενική αναισθησία”.

Τοποθετείται σε ύπτια θέση και στο “τραπέζι της έλξης”. Στην χειρουργική αίθουσα εκτός από τον απαραίτητο αρθροσκοπικό πύργο, με όλον τον εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας που διαθέτουμε , φέρεται ένα ακτινοσκοπικό μηχάνημα τύπου C-arm, το οποίο μας βοηθάει στα αρχικά μέρη του χειρουργείου, εντοπίζοντας την άρθρωση του ισχίου επακριβώς και δημιουργώντας την πρώτη αρθροσκοπική μας πύλη, ενώ έχουμε προβεί και σε έλξη στην περιοχή με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί η κεφαλή ου ισχίου από την κοτύλη, διευκολύνοντας την πρόσβαση στην άρθρωση. Κάνουμε λοιπόν μια μικρή τομή στο δέρμα, εισάγουμε ένα λεπτό οδηγό και στη συνέχεια πάνω από αυτόν έναν επόμενο και το αρθροσκόπιο στην συνέχεια. Συνδέουμε τα διάφορα τμήματα του αρθροσκοπίου (οπτική, ψυχρός φωτισμός, κάμερα, αντλία, shaver, viper, USB καταγραφικό της επέμβασης) και αρχίζουμε την επέμβαση.

Όταν η επέμβαση ολοκληρωθεί, αφαιρούμε τα διάφορα εργαλεία μας και κλείνουμε τις 2-3 οπές με λεπτά ναϋλον ράμματα (4,0).

Μετεγχειρητική φροντίδα – Ανάρρωση

Η “αποθεραπεία” εξαρτάται από τον τύπο της επέμβασης που πραγματοποιήθηκε και από την ηλικία του ασθενούς.

Γενικά ο ασθενής θα παραμείνει στο Νοσοκομείο για 24 ώρες. Θα λάβει φαρμακευτική – αναλγητική αγωγή και αγωγή για πρόληψη θρομβώσεων από 10 έως και 30 ημέρες, ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει και το πότε θα γίνει η φόρτιση του σκέλους. Η αποκατάσταση αποτελεί “ακρογωνιαίο λίθο” της μετεγχειρητικής πορείας του ασθενούς μας.

Οδηγίες από τον θεράποντα για φυσικοθεραπεία, αλλά και ένα ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων θα προσφέρει στον εκάστοτε ασθενή μας το βέλτιστο του αποτελέσματος, ενώ η φόρτιση του σκέλους θα αρχίσει άμεσα μετά το χειρουργείο, με χρήση βακτηριών που μπορεί να φθάσει και στις 4-6 εβδομάδες, σε περιπτώσεις χόνδρινης βλάβης ή συρραφής του επιχειλίου χόνδρου.

Επιπλοκές:

Όπως όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις και η αρθροσκόπηση ισχίου έχει κάποιες επιπλοκές, σαφώς λιγότερες από τις ανοικτές επεμβάσεις στην ίδια περιοχή για το ίδιο πρόβλημα, που ώμος ένας έμπειρος , ειδικός αρθροσκόπος τις περιορίζει κάτω του 1%. Αυτές περιλαμβάνουν:

• αιμάτωμα στην περιοχή
• φλεγμονή
• προσωρική αιμωδία του σκελους
• θρόμβωση
• αστάθεια του ισχίου

Συμπερασματικά:

Πολλοί ασθενείς μετά από αρθροσκόπηση ισχίου, θα επανέλθουν σε πλήρη αθλητική δραστηριότητα, γεγονός που εξαρτάται και από τον τύπο της βλάβης. Η συζήτηση και η κατανόηση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν, με τον χειρουργό τους, είναι υψίστης σημασίας.

Η αρθροσκόπηση του ισχίου σαφώς είναι μια σημαντική πρόοδος στην ορθοπαιδική , προσφέροντας μια ελάχιστα επεμβατική επιλογή στην διάγνωση και στην θεραπεία των διαφόρων παθήσεων του ισχίου, εδραιώνοντας τον ρόλο της σαν βασική προσέγγιση για την βελτίωση στην ποιότητα της ζωής ασθενών που παρουσιάζουν πόνο – και πολλές φορές – αδιευκρίνιστο και επίμονο στο ισχίο τους.

Προγραμματισμός ραντεβού

Εφόσον έγιναν κατανοητά τα παραπάνω, που προσπάθησα να αναφέρω, με γνώμονα την βιβλιογραφία και την προσωπική μου εμπειρία και υπάρχει προβληματισμός για τον τραυματισμό σας, τότε με ένα απαραίτητο ραντεβού, θα μπορούσε να γίνει μια διεξοδική αξιολόγηση στο πρόβλημά σας και να σας προταθεί η πλέον αρμόζουσα θεραπευτική επιλογή.