Οστεοαρθρίτιδα & Αρθροπλαστική Γόνατος

Το συνεχές άλγος (πόνος) στο γόνατο και μάλιστα το άλγος ηρεμίας και κατά την διάρκεια της νύκτας, σαφώς επηρεάζει την ζωή μεγάλης μερίδας ασθενών και ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 50-60 ετών. Επιπλέον άτομα μικρότερης ηλικίας, μετά από σοβαρό τροχαίο ατύχημα ή μετά από πτώσεις, αθλητές που μετά από επανειλημμένους τραυματισμούς ή χειρουργεία στο γόνατο, έχοντας αναπτύξει μετατραυματική αρθροπάθεια, με δυσχέρεια και χωλότητα κατά την βάδιση, δυσκαμψία, αστάθεια, παραμόρφωση στην περιοχή και επίμονο άλγος και οίδημα στην περιοχή, ακόμα και κατά την απλή καθημερινότητά τους, είναι δυνατόν να βρουν λύση στο πρόβλημά τους εφόσον υποβληθούν σε ολική ή σε περιορισμένες των περιπτώσεων, μερική αρθροπλαστική στο γόνατο τους.
Ο εξειδικευμένος και έμπειρος ορθοπαιδικός χειρουργός Δρ. Ανδρέας Καραγιάννης, MD, Phd, είναι σε θέση να παράσχει μια εξατομικευμένη φροντίδα στο πρόβλημά σας και να σας βοηθήσει να ανακτήσετε την προηγούμενη καθημερινότητά σας, εξαλείφοντας τον πόνο, προσφέροντας πληρέστερη κίνηση και σταθερότητα στην άρθρωση, επαναφέροντας την λειτουργία της άρθρωσης το δυνατόν στο φυσιολογικό, βελτιώνοντας την καθημερινή ποιότητα ζωής σας.

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος με την εξέλιξη της τεχνολογίας, ενσωματώνει την συμβολή της εμβιομηχανικής ακρίβειας και της τεχνολογικής τεχνογνωσίας. Αποτελεί στις ημέρες μας μια αξιόπιστη χειρουργική επέμβαση εφαρμοζόμενη σε ασθενείς που παρουσιάζουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις στην άρθρωση του γόνατος, δηλαδή οστεοαρθροπάθεια τελικού σταδίου.
Κατά την επέμβαση τοποθετούνται εμφυτεύματα στην άρθρωση, αντικαθιστώντας τις φθαρμένες αρθρικές επιφάνειες, με στόχο την ανακούφιση από τον πόνο και την αποκατάσταση της λειτουργίας του γόνατος. Αφαιρούμε τις φθαρμένες επιφάνειες (χόνδρινες επιφάνειες, μηνίσκους, συνδέσμους), αντικαθιστώντας τις με υψηλής ποιότητας τεχνητές προσθέσεις, εμφυτεύματα μεταλλικά που τοποθετούμε στο κατώτερο άκρο του μηριαίου οστού και στο ανώτερο άκρο της κνήμης, παρεμβάλλοντας μεταξύ τους πολυαιθυλένιο, το οποίο επιτρέπει στην τεχνητή άρθρωση ομαλή και αποτελεσματική κίνηση. Αυτά τα προσθετικά μέρη είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα ώστε να μιμούνται την φυσική κίνηση και σταθερότητα του γόνατος, επιτρέποντας την επιστροφή του ασθενούς μετά από εύλογο χρονικό διάστημα αποκατάστασης, στις καθημερινές του ενασχολήσεις χωρίς άλγος.

Η βασική ένδειξη για την επέμβαση είναι το άλγος στο γόνατο και ιδιαίτερα ο  διαρκής πόνος ηρεμίας, αλλά και κατά την διάρκεια της νύκτας, επιπλέον η αστάθεια κατά την βάδιση, ο έκδηλος περιορισμός στην κίνηση και η μεγάλη δυσκαμψία στο γόνατο, που δεν υποχωρούν με τα συντηρητικά μέσα αντιμετώπισης (ενδυνάμωση, φυσικοθεραπεία) αποτελούν επιπλέον ενδείξεις ώστε ένας ασθενής να υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική στο γόνατο. Μόνιμος ύδραρθρος, απεικονιστικές αλλοιώσεις στην άρθρωση, με στένωση στα μεσάρθρια, έκδηλη ραιβότητα ή βλαισότητα του σκέλους και συνεχιζόμενο άλγος, επίσης αποτελεί  ένδειξη ώστε ο ασθενής μας να υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική γονάτου.

Βασική αντένδειξη στην χειρουργική αυτή είναι η ύπαρξη φλεγμονής στο γόνατο, αλλά και η δευτεροπαθής οστεονέκρωση των αρθρικών, λόγω της πιθανότητας χαλάρωσης των εμφυτευμάτων σε εξέλιξη της νόσου. Ένα επίσης πρόβλημα που το θεωρούμε σχετική αντένδειξη, είναι το υπαρκτό μεγάλο βάρος του ασθενούς.

Ο στόχος μετά το χειρουργείο είναι η ανακούφιση από τον πόνο, η αποκατάσταση της λειτουργίας, ένα σταθερό – ανώδυνο βάδισμα, η διακοπή της κάθε είδους αναλγητικής και αντιφλεγμονώδους αγωγής και η επάνοδος του ασθενούς μας σε “καλή καθημερινή ζωή”, με έκδηλη βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

Η ολική αρθροπλαστική επιτρέπει σε δραστηριότητες της καθημερινής ημέρας να εκτελούνται ανώδυνα και ανεξάρτητα,  με σταθερότητα και χωρίς την χρήση βοηθημάτων, όπως φαρμακευτική αγωγή, νάρθηκες, επιγονατίδες, βακτηρίες κλπ,

Αυτό βέβαια που θα πρέπει να γνωρίζει ο κάθε ασθενής είναι ότι τοποθετώντας έναν “μηχανισμό”, όπως είναι η ολική αρθροπλαστική, ποτέ το γόνατο του δεν θα είναι όπως ήταν αρχικά, στην νεαρή εφηβική ή και ενήλικο ζωή, δηλαδή στην περίοδο πριν δημιουργηθεί το πρόβλημα της οστεοαρθρίτιδας.

Όλοι οι ασθενείς περίπου ένα μήνα πριν την χειρουργική τους αντιμετώπιση θα πρέπει να υποβληθούν σε:

  • λεπτομερή λήψη του ιστορικού τους (τυχόν συνυπάρχουσες παθήσεις, σακχαρώδης διαβήτης, προηγούμενες νοσηλείες και λοιμώξεις), μέτρηση του δείκτη μάζας σώματος (BMI),
  • κλινική ορθοπαιδική εξέταση και
  • κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις, (ακτινογραφίες των κάτω άκρων υπό φόρτιση, αξονικές τομογραφίες, γονάτου και σύστοιχου ισχίου και ποδοκνημικής άρθρωσης, μαγνητική τομογραφία σε κάποιες των περιπτώσεων), έλεγχος αιματοκρίτη για πιθανή αναιμία και έλεγχος για τυχόν διαταραχές στην πήξη του αίματος,
  • ηλετροκαρδιογράφημα ή και υπερηχογράφημα καρδίας, μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού,
  • έλεγχος της ομάδας αίματος,

ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του ασθενούς μας, να κάνουμε διαχείριση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής  και με στόχο το βέλτιστο του αποτελέσματος.

Στην κλινική μας, τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιούμε προηγμένες και καινοτόμους χειρουργικές τεχνικές που μας βοηθούν ώστε να βελτιώσουμε τις υπάρχουσες μέχρι τώρα τεχνικές, σύμφωνα με την τρέχουσα βιβλιογραφία. Με τις απαραίτητες και μικρές χειρουργικές παρεμβάσεις μας,  την μείωση του χειρουργικού τραύματος, αλλά και της ιστικής μας παρέμβασης, με την χρήση ειδικών πρωτοκόλλων αναλγησίας (fast track), καθώς και με χρήση ειδικών φυσικοθεραπευτικών μέτρων, μειώνουμε τον μετεγχειρητικό πόνο του ασθενούς μας και η ανάρρωση πλέον είναι σαφώς ταχύτερη, επιστρέφοντας ο ασθενής μας στην προηγούμενη καθημερινότητα σε διάστημα 15-20 ημερών.

Η ρομποτικά υποβοηθούμενη αρθροπλαστική γόνατος, ανήκει στις νέες καινοτόμες χειρουργικές μεθόδους των τελευταίων ετών. Με τα ηλεκτρονικά συστήματα καθοδηγούμενης πλοήγησης, με την χρήση της ρομποτικής υποβοηθούμενης τεχνολογίας, με την χρήση οδηγών και κοπτικών εργαλείων, αλλά και υλικών προσαρμοσμένων στην ανατομία του εκάστοτε ασθενούς μας (Patient Specific Instruments  και Customised individually made total knee artrhoplasty), ο χειρουργός είναι εξοπλισμένος ώστε να έχει το μέγιστο του αποτελέσματος και έναν ασθενή εξαιρετικά ικανοποιημένο.

Σαν έμπειρος χειρουργός και εκπαιδευμένος στις νέες αυτές τεχνικές, έχοντας με επιτυχία ολοκληρώσει εκατοντάδες ολικές αρθροπλαστικές με τις “παραδοσιακές” μεθόδους, είμαι ενθουσιασμένος και επιπλέον σίγουρος, όσον αφορά  στην αυξημένη ακρίβεια τοποθέτησης των υλικών και στην προσαρμογή της θεραπείας που προσφέρει η ρομποτική μεθοδολογία, πιστεύοντας σε ένα  ακόμα καλύτερο και μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα για τον ασθενή μας.

Η αποτελεσματική διαχείριση του πόνου μετά την επέμβαση αποτελεί υποχρέωσή  και καθήκον μας, για την βέλτιστη αποκατάσταση και ικανοποίηση του κάθε ασθενούς μας. Εφαρμόζοντας σύγχρονα και πολύτροπα πρωτόκολλά αναλγησίας, με χρήση φαρμάκων και αναισθησιολογικών τεχνικών που στοχεύουν σε διαφορετικές οδούς άλγους, προσαρμοσμένα με βάση το προφίλ, το ιστορικό και τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε ασθενούς μας (ηλικία, ύψος, βάρος), είμαστε σε θέση να διαχειρισθούμε απόλυτα τον μετεγχειρητικό πόνο και τις πρώτες “δύσκολες“ ημέρες μετά από ένα τέτοιο χειρουργείο.

Ο ασθενής θα παραμείνει νοσηλευόμενος για ένα 24ωρο στο Θεραπευτήριο, θα αρχίσει πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, ώστε την επόμενη ημέρα να επιστρέψει στο σπίτι του, ενώ έχει κατανοήσει το ασκησιολόγιο που χρήζει, να βαδίζει άνετα με τις βακτηρίες, ενώ θα πρέπει να εκπαιδευτεί και σε συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκατάστασης, ώστε να πετύχουμε όλοι μαζί το ποθούμενο λειτουργικό αποτέλεσμα και ιδιαίτερα να έχουμε τελικά έναν ευχαριστημένο ασθενή.

Είναι εξαιρετικά σημαντική η μείωση του οιδήματος, άμεσα μετεγχειρητικά και τα οφέλη της κρυοθεραπείας που πρέπει να εφαρμόζεται σε κάθε ασθενή, επίσης μεγάλα. Με λιγότερο οίδημα στο χειρουργηθέν σκέλος, με χρήση της αντιθρομβωτικής κάλτσας, με ανάρροπο θέση του άκρου, με συχνή κρυοθεραπεία, ο πόνος μετριάζεται, μειώνεται η πιθανότητα θρόμβωσης, η κίνηση του γονάτου είναι καλή, εξ αρχής και ανώδυνος, οπότε και η φυσικοθεραπευτική προσέγγιση ικανοποιητικότατη.

Η βάδιση αρχίζει από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα, αλλά μόλις ο αρχικός πόνος περιορισθεί, οι περισσότεροι των ασθενών μπορούν να βαδίζουν προοδευτικά μεγαλύτερη απόσταση, με βακτηρίες τις οποίες αφήνουν σε περίπου έξι εβδομάδες.

Τις επόμενες 15-20  ημέρες ο ασθενής εκτελεί ασκήσεις με στόχο την ανάκτηση του εύρους κίνησης στο χειρουργηθέν του γόνατο, ασκήσεις ενδυνάμωσης, ασκήσεις ισορροπίας και με αποτέλεσμα στο επόμενο διάστημα των 5-6 εβδομάδων μετεγχειρητικά να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Η γνώμη μου, που πηγάζει από την σύγχρονη βιβλιογραφία και την πολυετή εμπειρία μου,  είναι ότι ο κάθε ασθενής για να “επανέλθει” και να είναι ευχαριστημένος με την νεο-άρθρωσή του, θα πρέπει να ακολουθεί τις κατευθύνσεις και οδηγίες του θεράποντα και για διάστημα που εξαρτάται από ασθενή σε ασθενή, ακόμα και για διάστημα που φθάνει τους 6-8 μήνες, γνωρίζοντας ότι η συνέπεια στην εκτέλεση των ασκήσεων, αλλά και της υγιεινής του εκάστοτε ασθενούς, είναι ζωτικής σημασίας για το ποθούμενο αποτέλεσμα.  Επιπλέον όλο αυτό το χρονικό διάστημα, οι ασθενείς έχουν μια συνεχή υποστήριξη και εκπαίδευση από τον θεράποντα και την χειρουργική  του ομάδα, ώστε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, με συμβουλές και τροποποίηση των δραστηριοτήτων του, να πετύχουμε το ποθούμενο αποτέλεσμα.

Βαδίζοντας πλέον χωρίς πόνο, έχοντας πλήρη έκταση και κάμψη τουλάχιστον 110 – 120 μοιρών, σταθερότητα και ευθυγράμμιση στην άρθρωση, ο ασθενής οδηγείται στην πρότερη δραστηριότητα του και σε φυσιολογικό τρόπο ζωής. Με όλα τα ανωτέρω, ο θεράποντας στοχεύει στην μακροβιότητα και καλή λειτουργία των εμφυτευμάτων, με στόχο τα 15-20 χρόνια, τουλάχιστον.

Τεχνικά είναι δυνατόν να γίνει ολική αρθροπλαστική και στα δύο γόνατα την ίδια ημέρα. Υπάρχουν όμως σαφώς περισσότεροι κίνδυνοι στην περίπτωση αυτή, όπως ο υψηλότερος κίνδυνος για πιθανή θρόμβωση (DVT), αυξημένος κίνδυνος μετάγγισης, αυξημένος χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο, που μπορεί να φθάσει και τις 5-6 ημέρες, καθώς και αυξάνεται ο κίνδυνος φλεγμονής. Σε περίπτωση βέβαια που μιλάμε για έναν νεαρό, απόλυτα “υγιή” ασθενή, με μικρό σωματικό βάρος και για τον οποίο έχουμε όλες τις διαβεβαιώσεις από τους συνεργάτες μας, παθολόγους, καρδιολόγους και αναισθησιολόγους, ότι το ιατρικό του ιστορικό είναι ελεύθερο, τότε ο δρ. Ανδρέας Καραγιάννης και η ομάδα του, είναι κατάλληλοι ώστε να υποβάλουν τον ασθενή σε ολικές αρθροπλαστικές και στα δύο γόνατα ταυτόχρονα.

Θεωρώντας ότι τα περισσότερα από τα ανωτέρω είναι κατανοητά και εφόσον θα θέλατε να συζητήσετε το πρόβλημά σας περαιτέρω με τον Δρ. Ανδρέα Καραγιάννη, τότε σαν ειδικός θα μπορούσα να σας δώσω, με χαρά, περισσότερες ενημερωμένες συμβουλές, πληροφορίες και καθοδήγηση στο  πρόβλημά σας.

Προγραμματισμός ραντεβού

Εφόσον έγιναν κατανοητά τα παραπάνω, που προσπάθησα να αναφέρω, με γνώμονα την βιβλιογραφία και την προσωπική μου εμπειρία και υπάρχει προβληματισμός για τον τραυματισμό σας, τότε με ένα απαραίτητο ραντεβού, θα μπορούσε να γίνει μια διεξοδική αξιολόγηση στο πρόβλημά σας και να σας προταθεί η πλέον αρμόζουσα θεραπευτική επιλογή.