Χειρουργική Γόνατος

Υπάρχουν  φορές που ο πόνος στο γόνατο δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινότητα αρκετών αθλητών και μη, με αποτέλεσμα ο ασθενής, σε πολλές συζητήσεις με το περιβάλλον του να αναρωτιέται για το εάν η αρθροσκόπηση στο γόνατό του, είναι η σωστή λύση του προβλήματος του. Θα μπορούσατε, στην περίπτωση αυτή, να απευθυνθείτε στον εξειδικευμένο στις αρθροσκοπικές τεχνικές, Δρ. Ανδρέα Καραγιάννη, MD, Phd,, ώστε να αποκρυσταλλώσετε την σωστή άποψη και την περαιτέρω λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί.

Η αρθροσκόπηση του γόνατος αντιπροσωπεύει την πλέον συχνότερη ορθοπαιδική επέμβαση στις ημέρες μας. Με την χρήση αυτής της προηγμένης τεχνικής, οι ορθοπαιδικοί χειρουργοί, προσφέρουν μια ελάχιστης επεμβατικότητας χειρουργική λύση, συγκριτικά με την παραδοσιακή ανοικτή χειρουργική επέμβαση, υποσχόμενοι ένα ανώδυνο χειρουργείο, ταχύτερη επιστροφή στην καθημερινότητα, στις όποιες αθλητικές δραστηριότητες και  με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, που υπερτερούν των παλαιότερων  ανοικτών μεθόδων.

Παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα της και τα καλά ποσοστά επιτυχίας της, είναι λογικό το ότι πολλοί ασθενείς δεν γνωρίζουν της ιδιαιτερότητες αυτής της χειρουργικής διαδικασίας, όπως και την τεχνογνωσία που απαιτείται ώστε να επέλθει το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Η αρθροσκόπηση αποτελεί μια εξαιρετικά συχνή χειρουργική παρέμβαση, ελάχιστης επεμβατικότητας, που εφαρμόζεται από ορθοπαιδικούς χειρουργούς, με σκοπό να διαγνώσουμε αλλά και να θεραπεύσουμε προβλήματα που υπάρχουν στο εσωτερικό μιας άρθρωσης.

Πραγματοποιείται με την εισαγωγή ενός εξειδικευμένου οργάνου, του αρθροσκοπίου, στο εσωτερικό της άρθρωσης του γόνατος, σε συγκεκριμένη ανατομική θέση της εκάστοτε άρθρωσης, μέσω μιας μικρής οπής στο δέρμα, την οποία  αναφέρουμε ως πύλη εισόδου.

Το αρθροσκόπιο το συνδέουμε με μια πηγή ψυχρού φωτισμού και με μια κάμερα, οπότε ο εσωτερικός κόσμος της άρθρωσης προβάλλεται στην οθόνη μιας ειδικής τηλεόρασης,  οπότε μπορούμε να δούμε με λεπτομέρεια και σε μεγένθυση το εσωτερικό της άρθρωσης. Εισάγουμε μέσα στην άρθρωση υγρό, οπότε προκαλούμε διαστολή της άρθρωσης, τα εργαλεία που θα εισάγουμε κινούνται ευκολότερα εντός αυτής, οπότε δεν προκαλείται τραυματισμός των στοιχείων της άρθρωσης, ενώ στην συνέχεια εισάγουμε εργαλεία, μεγέθους μικρού μολυβιού (σε διάμετρο), ώστε να ψηλαφήσουμε, ελέγξουμε και να αντιμετωπίσουμε τις όποιες βλάβες υπάρχουν στην άρθρωση. Βλάβες όπως ρήξη μηνίσκων, χόνδρινες βλάβες, ρήξη προσθίου και οπίσθιου χιαστών συνδέσμων, εξάρθρημα της επιγονατίδας, κατάγματα, είναι βλάβες που θεραπεύονται αρθροσκοπικά, με σημαντικότερο όφελος για τον ασθενή, νοσηλεία 24ώρου, ελάχιστο πόνο και γρηγορότερη αποθεραπεία, συγκριτικά με τις ανοικτές χειρουργικές μεθόδους.

 

Ενδείξεις για αρθροσκόπηση γόνατος

 

Η μέθοδος ενδείκνυται διαγνωστικά αλλά και θεραπευτικά για μια πλειάδα προβλημάτων  του γόνατος, όπως:

 • ρήξη μηνίσκων,
 • ρήξη συνδέσμων,
 • χόνδρινες βλάβες στο γόνατο,
 • εξάρθρημα της επιγονατίδας,
 • αποσπαστικά κατάγματα των κνημιαίων ακανθών,
 • υμενίτιδες γόνατος, ελεύθερα τεμάχια,
 • δυσκαμψία γόνατος (αρθρωίνωση), με έλλειμμα στην έκταση ή και στην κάμψη,
 • ανεξήγητος πόνος στο γόνατο που επιμένει ή πόνος που επιμένει μετά από ολική αρθροπλαστική γόνατος.

 

Η αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος αφορά μετά από οξείς τραυματισμούς, κακώσεις μετά από αθλητική δραστηριότητα, παρέχοντας ταχεία αποκατάσταση και ανακούφιση από τον πόνο.

Επίσης λόγω χρονίων προβλημάτων του γόνατος, με υποτροπιάζοντες υδράρθρους, πόνο και χωλότητα κατά την βάδιση και συνεχιζόμενο πόνο ηρεμίας ή και νυκτερινό, όπως στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, όταν η συντηρητική αντιμετώπιση δεν έχει αποδώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα, η αρθροσκόπηση έχει την θέση της, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια. Ο ελάχιστα επεμβατικός χαρακτήρας της επιτρέπει, στον έμπειρο ορθροπαιδικό χειρουργό με πολλές ώρες πτήσεις στο ενεργητικό του, να επεμβαίνει με ακρίβεια, να ελαχιστοποιεί την νοσηρότητα του ασθενούς, να πετυχαίνει την λύση στο πρόβλημά του και να τον διευκολύνει στην ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές του δράσεις.

Τα θεμέλια μιας επιτυχημένης αρθροσκοπικής χειρουργικής στο γόνατο, αποτελούν ο γνώστης και εξειδικευμένος στην αρθροσκοπική χειρουργική ορθροπαιδικός χειρουργός, ο απαραίτητος τεχνολογικός εξοπλισμός, η άρτια συνεργασία μεταξύ των χειρουργών και αναισθησιολόγου, η λήψη πλήρους ιστορικού, η σωστή προεγχειρητική εκτίμηση του ασθενούς, ο απαραίτητος απεικονιστικός έλεγχος (ακτινογραφίες, αξονική ή και μαγνητική τομογραφία γόνατος) και τέλος ένα άρτια δομημένο πρόγραμμα αποκατάστασης,  με ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, ενδυνάμωσης και αποκατάσταση στο απαιτούμενο χρονικό διάστημα, εξατομικευμένο στο εκάστοτε ασθενή και στην βλάβη που αντιμετωπίζουμε την κάθε φορά.

Σε όλη αυτή την χρονική περίοδο αποκατάστασης, η συνεχής επαφή με τον θεράποντα, η συνεχής εκτίμηση και οι εξατομικευμένες προσαρμογές, διασφαλίζουν το ότι ο κάθε ασθενής θα πάρει το μέγιστο αυτής της χειρουργικής μεθόδου.

 

Με βάση την γνώση και εμπειρία μου, κρατώντας στο χέρι μου και βλέποντας την άρθρωση μέσω ενός αρθροσκοπίου, πάνω από 20 χρόνια, μπορώ να εκφράσω ότι η εκπαίδευση, η “αρθροσκοπική ικανότητα”, οι πολλές ώρες πτήσεις του χειρουργού, η τεχνογνωσία, ο σύγχρονος και απαραίτητος υλικοτεχνικός εξοπλισμός, συμβάλλουν καθοριστικά στην διασφάλιση και ακρίβεια μιας αρθροσκοπικής επέμβασης, μειώνοντας τις πιθανές επιπλοκές της μεθόδου:

– φλεγμονή,

 • αρθροίνωση εντοπισμένη ή γενικευμένη),
 • εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση,
 • αγγειακές ή νευρολογικές επιπλοκές λόγω της πλημμελούς χρήσης των αρθροσκοπικών εργαλείων,
 • σύνδρομο διαμερίσματος, λόγω της χρήσης της ισχαίμου περίδεσης ή και της αρθροσκοπικής αντλίας,
 • αλλά και δευτεροπαθής οστεονέκρωση, απότοκος ιατρογενούς βλάβης του αρθρικού χόνδρου.

Προγραμματισμός ραντεβού

Εφόσον έγιναν κατανοητά τα παραπάνω, που προσπάθησα να αναφέρω, με γνώμονα την βιβλιογραφία και την προσωπική μου εμπειρία και υπάρχει προβληματισμός για το γόνατό σας, τότε με ένα απαραίτητο ραντεβού, θα μπορούσε να γίνει μια διεξοδική αξιολόγηση στο πρόβλημά σας και να σας προταθεί η πλέον αρμόζουσα θεραπευτική επιλογή, που σε πολλές των περιπτώσεων είναι η αρθροσκοπική χειρουργική.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ

Αρθροσκόπηση ισχίου
Κατάγματα ισχίου
Εγχύσεις στο ισχίο