H κύστη Baker’s (Baker 1877) αποτελεί μια συλλογή υγρού στην οπίσθια περιοχή του γόνατος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια προπέτεια (φούσκωμα) στο πίσω μέρος του γόνατος και με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος στο γόνατο, κύρια με τις ενεργητικές κινήσεις αυτού και ιδιαίτερα όταν η συλλογή είναι μεγάλη.Η ύπαρξη της κύστης είναι μια ένδειξη προβλήματος του γονάτου και συνήθως αφορά σε αρθρίτιδα, κακώσεις του γόνατος και ρήξη μηνίσκων, αλλά και σε χόνδρινες βλάβες, ρευματοειδή αρθρίτιδα, λαχνοοζώδη υμενίτιδα, ουρική αρθρίτιδα κ.α.. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η ύπαρξη της κύστης είναι ασυμπτωματική, χωρίς πόνο στο γόνατο, με πιθανό όμως περιορισμό στο τέλος της κάμψης του γόνατος.
Η συμπτωματολογία όμως μπορεί να αλλάξει προς το χειρότερο όταν η συλλογή αυξάνεται, η ορθοστασία παρατείνεται και η παθολογία (πχ ρήξη μηνίσκου) επιβαρύνεται. Δημιουργείται ένας μηχανισμός βαλβίδας που «σπρώχνει» το υγρό προς την οπίσθια περιοχή του γόνατος, στην περιοχή του θυλάκου μεταξύ του τένοντα του ημιυμενώδους μυός και της έσω γαστέρας της γαστροκνημίας και που μπορεί σε περίπτωση φλεγμονής να επιβαρύνει κατά πολύ την συμπτωματολογία. Εφόσον η κύστη είναι μικρού μεγέθους δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα και η συντηρητική αντιμετώπιση του προβλήματος και ιδιαίτερα στα παιδιά, έχει θέση. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν η κύστη είναι αυξημένου μεγέθους και μπορεί να υποστεί ρήξη.
Τότε προκαλείται οξύ και έντονο άλγος, οίδημα στο γόνατο που το οποίο μπορεί να φθάσει μέχρι την γαστροκνημία (γάμπα) και να προκαλέσει συμπτώματα όπως η θρομβοφλεβίτιδα. Υπάρχει υπερθερμία στην περιοχή, ερυθρότητα και βέβαια έντονος πόνος στην οπίσθια περιοχή του γόνατος και της γαστροκνημίας. Άμεσα πρέπει να επισκεφτούμε ιατρό ή/και Νοσοκομείο για την δέουσα αντιμετώπιση και με την έννοια του Επείγοντος. Η διάγνωση για ύπαρξη της κύστης γίνεται με την μαγνητική τομογραφία κυρίως, αλλά και το υπερηχογράφημα στην περιοχή. Χρήσιμες, περιστασιακά είναι η απλή ακτινογραφία και η αξονική τομογραφία, που μας απομακρύνουν από άλλες πιθανές διαγνώσεις. Θεραπευτικά οι περισσότερες των κύστεων αντιμετωπίζονται συντηρητικά και η κρυοθεραπεία είναι περισσότερο χρήσιμη από ότι φανταζόμαστε.
Προσωπικά δεν θεωρώ ότι η χρήση αντιφλεγμονωδών δισκίων μας βοηθούν και βέβαια δεν βοηθά και η έγχυση κορτιζόνης και διαφόρων υαλουρονικών σκευασμάτων μέσα στο γόνατο. Ιδιαίτερα τα τελευταία μπορεί να επιβαρύνουν την ήδη υπάρχουσα παθολογία, να προκαλέσουν αύξηση του ήδη υπάρχοντος υγρού και με αποτέλεσμα πιθανή ρήξη της κύστεως.
Στις περιπτώσεις που μια κύστη είναι ευμεγέθης (άνω των 6-8 εκατοστών) η θεραπευτική μου παρέμβαση, εφόσον δεν υπάρχει βελτίωση με την συντηρητική αγωγή είναι να προχωρήσω σε χειρουργική αντιμετώπιση. Η αρθροσκόπηση του γόνατος, οπότε να «βελτιώσουμε» την όποια εσωτερική παθολογία αυτού, σε συνδυασμό με την αφαίρεση της κύστης, σε πρηνή θέση του ασθενούς μας είναι η θεραπεία εκλογής μας.
Στόχος είναι η ανεύρεση του μίσχου που δημιουργεί την επικοινωνία της άρθρωσης με την κύστη και την απολίνωσή του, οπότε να σταματήσει αυτός ο μηχανισμός βαλβίδας. Μετεγχειρητικά ακολουθούμε χρήση ελαστικών καλτσών ριζομηρίου, κρυοθεραπεία, χρήση βακτηριών και μερική φόρτιση του σκέλους για τουλάχιστον 8-10 ημέρες.
Η αφαίρεση των ραμμάτων θα γίνει στις 12-15 ημέρες και με ιδιαίτερη προσοχή στο τραύμα της ιγνυακής περιοχής για διάστημα 2-3 εβδομάδων. Η επάνοδος του ασθενούς μας σε «πλήρη» δραστηριότητα θα γίνει σε διάστημα περίπου 4-5 εβδομάδων.
ΕΜΦΑΝΗΣ ΠΡΟΠΕΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΓΝΥΑΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ. Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΣΕ ΠΡΗΝΗ ΘΕΣΗ.
ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΛΑΓΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ, ΚΥΣΤΗ BAKER’S.
ΚΥΣΤΗ ΙΓΝΥΟΣ.
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΣΤΗΣ
ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΣΤΕΟΣ.
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΣΤΕΟΣ.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΕΙΣΗ.
Εφόσον έγιναν κατανοητά τα παραπάνω, που προσπάθησα να αναφέρω, με γνώμονα την βιβλιογραφία και την προσωπική μου εμπειρία και υπάρχει προβληματισμός για τον τραυματισμό σας, τότε με ένα απαραίτητο ραντεβού, θα μπορούσε να γίνει μια διεξοδική αξιολόγηση στο πρόβλημά σας και να σας προταθεί η πλέον αρμόζουσα θεραπευτική επιλογή.