Ρήξη τενοντίου στροφικού πετάλου

Η ρήξη τενοντίου στροφικού πετάλου είναι μια συνήθης κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει έντονο και μόνιμο πόνο στον ώμο, αδυναμία αλλά και δυσκαμψία στην άρθρωση του ώμου με χαρακτηριστικό τον επίμονο νυκτερινό πόνο. Στην ιατρική μας ομάδα, παρέχουμε εξειδικευμένη θεραπεία για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της ρήξης του τενοντίου στροφικού πετάλου, με στόχο την ανακούφιση του πόνου, την προοδευτική ενδυνάμωση της έξω στροφής, της απαγωγής και γενικά της άρθρωσης του ώμου.

Η χειρουργική αντιμετώπιση ρήξης Υπερακανθίου / Υπακανθίου τένοντα εξαρτάται από την ανάγκη του ασθενούς για ανακούφιση από τον πόνο αφενός και για να βελτιωθεί η λειτουργία του άκρου αφετέρου . 

 

Η επιτυχία της επέμβασης βασίζεται στην εμπειρία και στην εξειδίκευση του χειρουργού.

Ο ασθενής θα πρέπει να υποβάλλεται αρχικά σε λεπτομερή προεγχειρητική εκτίμηση που περιλαμβάνει:

-λεπτουργική εκτίμηση: επίπεδο πόνου, περιορισμός δραστηριότητας .

-κλινική εκτίμηση : ατροφία δελτοειδούς , υπερακανθίου μυός, παθητικό εύρος κίνησης , ευαισθησία περιοχής .

-ακτινολογική εκτίμηση : ακτινογραφίες , μαγνητική τομογραφία (M.R.I.) και M.R.I. αρθρογραφία .

 

 

Είναι σωστό να συζητήσουμε με τον ασθενή μας

1ον την ευκολία η την δυσκολία της περίπτωσης του .

2ον την διάρκεια της αποκατάστασης και την προσδοκία του αποτελέσματος .

Το χειρουργείο είναι βέβαιο ότι βελτιώνει η και εξαφανίζει (τις περισσότερες φορές) τον πόνο και ιδία τον νυκτερινό , όμως η αδυναμία του άκρου σε κάποιον βαθμό , μπορεί να παραμείνει εφόσον έχει ήδη εγκατασταθεί η μυϊκή ατροφία .

Με απλά λόγια και εικόνες από τα χειρουργεία μου,θα προσπαθήσω να σας δώσω να καταλάβετε την άρθρωση του ώμου

όπως παρουσιάζεται όταν θα εισέλθει το αρθροσκόπιο σε αυτήν.

1.ΓΛΗΝΟΒΡΑΧΙΟΝΙΑ ΑΡΘΡΩΣΗ

Αρχικά θα εισέλθει το αρθροσκόπιο στην Γληνοβραχιόνια άρθρωση.

 

 

 

Στην συνέχεια ελέγχουμε το ”ταβάνι” της άρθρωσης που ουσιαστικά αποτελείται από το λεγόμενο στροφικό τενόντιο πέταλο (Rotator Cuff) και κύρια τον υπερακάνθιο και υπακάνθιο τένοντα.

 

2.ΥΠΑΚΡΩΜΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γίνεται είσοδος του αρθροσκοπίου στον υπακρωμιακό χώρο και ελέγχουμε την παθολογία του Rotator Cuff.

 

 

Σε περίπτωση πρόσκρουσης στον υπακρωμιακό χώρο (Impingement) και θυλακίτιδος στην περιοχή γίνεται θυλακεκτομή με χρήση shaver και ραδιοκυμάτων τα οποία χρησιμοποιούμε για αιμόσταση και εξάχνωση των ιστών.

 

 

Επιπλέον, όταν χρειάζεται γίνεται ”διεύρυνση” του χώρου με shaver (αφαίρεση της πρόσθιας και έξω γωνίας του ακρώμιου).

 


 

Η άποψη μου είναι ότι ο ασθενής θα πρέπει να έχει πλήρη άποψη για τους στόχους και τα προβλήματα ενός τέτοιου χειρουργείου , το οποίο γίνεται αρθροσκοπικά .

 

 

Μπορούμε να πούμε ότι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκοπικής επιδιόρθωσης ρήξεων του τενόντιου στροφικού πετάλου είναι πολλά και ότι οι ασθενείς και ο γιατρός μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν από την συνεχή εκπαίδευση και εξειδίκευση που αφορά σε τέτοιου είδους επεμβάσεις .

 

Θεραπεία για ρήξη τενοντίου στροφικού πετάλου

Η ρήξη του τενοντίου στροφικού πετάλου μπορεί να προκαλέσει σημαντικό νυκτερινό πόνο και όπως αναφέρθηκε ανωτέρω και δυσκολίες στην κίνηση του ώμου, επηρεάζοντας την καθημερινή ζωή του ατόμου. Η εξειδικευμένη θεραπεία που προσφέρουμε με την ιατρική μας ομάδα στοχεύει στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και στην αποκατάσταση της κινητικότητας αλλά και της μυϊκής ισχύος του ώμου.

Η θεραπεία ξεκινά με την ακριβή διάγνωση της έκτασης και του τύπου της ρήξης του τενοντίου στροφικού πετάλου (Rotator Cuff). Ελέγχουμε εάν είναι απότοκη τραυματισμού ή είναι χρόνια, ενώ έχει σημασία εάν αφορά έναν ή δύο τένοντες,και εάν είναι μερική ή πλήρης.

Εξειδικευμένο Σχέδιο Θεραπείας

Κάθε ασθενής λαμβάνει ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας που περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία, ασκήσεις ενδυνάμωσης και εφόσον απαιτείται, χειρουργική επέμβαση, με τις συγχρονες ατραυματικές αρθροσκοπικές τεχνικές.

Αποκατάσταση της Κινητικότητας

Η θεραπεία αποσκοπεί στην αποκατάσταση της κινητικότητας του ώμου και στην επαναφορά των ασθενών μας στις καθημερινές δραστηριότητες χωρίς πόνο.

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη ρήξη του τενοντίου στροφικού πετάλου, επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για να κλείσετε ένα ραντεβού με με τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό μας χειρούργο. Θα σας βοηθήσουμε να επανέλθετε στην καθημερινότητά σας, να ξαναβρείτε την δύναμη και την κίνηση στην περιοχή του ώμου, επιστρέφοντας στις προηγούμενες δραστηριότητες σας και βέβαια σε άθληση.

Προγραμματισμός ραντεβού

Εφόσον έγιναν κατανοητά τα παραπάνω, που προσπάθησα να αναφέρω, με γνώμονα την βιβλιογραφία και την προσωπική μου εμπειρία και υπάρχει προβληματισμός για τον τραυματισμό σας, τότε με ένα απαραίτητο ραντεβού, θα μπορούσε να γίνει μια διεξοδική αξιολόγηση στο πρόβλημά σας και να σας προταθεί η πλέον αρμόζουσα θεραπευτική επιλογή.