Παραμόρφωση δακτύλου

Ο βλαισός μέγας δάκτυλος είναι μια από τις πλέον συχνές παραμορφώσεις που αντιμετωπίζουμε στον άκρο πόδα.

Η οστεοτομία κατά Akin περιγράφηκε το 1925, αφορά στην παραμόρφωση της 1ης φάλαγγας του μεγάλου δακτύλου, η οποία είναι δυνατόν να συνδυάζεται με βλαισό μεγάλο δάκτυλο ή και όχι. Στην ενότητα θα αναφερθούν στοιχεία   για την συγκεκριμένη παραμόρφωση της πρώτης φάλαγγας του μεγάλου δακτύλου, ο οποίος παρεκκλίνει προς τα έξω, δημιουργώντας πίεση στα υπόλοιπα δάκτυλα αλλά και υπερτροφικό τύλο στην μεσοφαλαγγική άρθρωση του μεγάλου δακτύλου προς την έσω επιφάνεια.

Αρχικά η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι συντηρητική, με αλλαγή στην δραστηριότητα, χρήση αναλγητικών, αλλαγή στην χρήση υποδημάτων κλπ,  αναφέροντας ότι η χρήση ειδικών ναρθήκων, αναλύσεις πέλματος και πελματογραφήματος δεν διορθώνει σε καμιά περίπτωση την παραμόρφωση.

Όταν το πρόβλημα επιμένει και δημιουργεί πόνο, παραμόρφωση και παρέκκλιση προς τα έξω του μεγάλου δακτύλου στην μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση, σφήνωμα του  μεγάλου δακτύλου στα υπόλοιπα, τύλο (κάλο) μεταξύ του 1ου και 2ου δακτύλου (στην έσω επιφάνειά τους) και πιθανά και επικάλυψη του 2ου δακτύλου, με αποτέλεσμα δυσχέρεια στην χρήση υποδήματος και ιδιαίτερα στις γυναίκες, τότε η χειρουργική αντιμετώπιση προσφέρει την ενδεδειγμένη λύση.

Στόχος του χειρουργείου είναι η αποκατάσταση όλων των ως άνω και τελικά η αποκατάσταση της παραμόρφωσης και ο ευθειασμός του μεγάλου δακτύλου.

Η χειρουργική διόρθωση συνήθως διαρκεί 30-45 λεπτά, γίνεται με χρήση αναισθησίας (ραχιαίας, επισκληρίδιου ή και γενικής), η ασθενής 2-3 ώρες μετά το χειρουργείο θα επιστρέψει στην οικία της, με την χρήση βακτηριών και χωρίς την τοποθέτηση ναρθήκων. Θα κάνει χρήση αντιπηκτικών για ένα μήνα, ενώ τις βακτηρίες θα τις χρησιμοποιεί για διάστημα 5-6 εβδομάδων, χρόνος που συνήθως απαιτείται για την σταθεροποίηση του “κατάγματος” που δημιουργούμε με την οστεοτομία. Η χειρουργική τομή γίνεται στο έσω χείλος του άκρου ποδός στο ύψος της μεσοφαλαγγικής άρθρωσης του μεγάλου δακτύλου.

Στην χειρουργική μου πρακτική γίνεται η χρήση ακτινοσκοπικού μηχανήματος (C-arm) για της ύψιστη ακρίβεια στην διενέργεια της ατελούς οστεοτομίας της 1ης φάλαγγας του μεγάλου δακτύλου.

Την οστεοτομία την ασφαλίζουμε με βίδα τιτανίου, η οποία δεν απαιτεί αφαίρεση.

Η αφαίρεση των ραμμάτων θα γίνει μετά 12-14 ημέρες, η ασθενής μας θα πρέπει να τοποθετεί το άκρο της σε ανάρροπο θέση, ενώ τοποθετεί και ένα μεσοδακτύλιο από σιλικόνη, μετά την 1η αλλαγή του τραύματος και για διάστημα 4-6 μηνών.

Ακολουθούμε  μετεγχειρητικά τακτικό ακτινολογικό έλεγχο στις 4, 8 και 12 εβδομάδες, και στην συνέχεια στους 6, 12 και 24 μήνες.

Εφόσον τηρηθούν όλα τα ανωτέρω η ασθενής θα φορέσει κανονικό υπόδημα

σε 2-3 μήνες μετεγχειρητικά, θα είναι σε θέση να κάνει βάδιση, κολύμπι, ποδήλατο κλπ ενώ προοδευτικά θα αρχίσει να ακολουθεί προγράμματα ενδυνάμωσης, άσκησης και επανένταξης σε αθλητική δραστηριότητα (τρέξιμο, μπάσκετ, volley) με έντονες φορτίσεις του άκρου μετά τον 4ο μήνα, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.

Προγραμματισμός ραντεβού

Εφόσον έγιναν κατανοητά τα παραπάνω, που προσπάθησα να αναφέρω, με γνώμονα την βιβλιογραφία και την προσωπική μου εμπειρία και υπάρχει προβληματισμός για τον τραυματισμό σας, τότε με ένα απαραίτητο ραντεβού, θα μπορούσε να γίνει μια διεξοδική αξιολόγηση στο πρόβλημά σας και να σας προταθεί η πλέον αρμόζουσα θεραπευτική επιλογή.